Jetfire Jacket – tot 175 minuten jetfire brandbescherming voor (petro)chemische installaties.

 

FF_Jetfire Jacket fire protecrion jetfire petrochem pipework

Een gaslek in een petrochemische installatie ontstaat vaak door scheurvorming of falende flensverbindingen op leidingwerk of tanks. Wanneer er onder een druk groter dan twee bar een lek ontstaat, dan zal het gas ontsnappen en lucht meevoeren waardoor snel een vlambare concentratie wordt bereikt. Deze vlambare mix kan direct ontbranden en zich razendsnel verspreiden. Ook kan er brand ontstaan wanneer er een vloeistof als bijvoorbeeld LPG onder druk vrijkomt. In dit geval zal LPG vrijwel geheel verdampen, maar een resterend deel verdampt en absorbeert ook hitte waardoor het bijdraagt aan de ontbranding.

Dit soort branden, ook wel jetfires genoemd, bereiken een vlamtemperatuur van 1250 °C binnen 5 minuten en vormen de meest hevige brandscenario’s vanwege de turbulente verbranding van de vlambare mix aan gas/lucht en het eroderen van het staal. De intensiteit van de flow aan hitte die vrijkomt bij een jetfire, ook wel heatflux genoemd, ligt gemiddeld rond de 320 kW/m2 na de eerste 5 minuten.

Een gasbrand in de olie & gas sector resulteert vaak in verlies van levens en miljoenen aan operationele schade als gevolg van een shut-down. Daarnaast heeft het ook een grote negatieve impact op het klimaat en omgeving. Het verwoestende effect van een jetfire kan worden beperkt door de kritische componenten zoals kleppen, flenzen en afsluiters te voorzien van een efficiënt passief brandveilig systeem. Zo zal de aansturing blijven functioneren en kunnen delen van de plant tijdig worden uitgeschakeld.

Jetfire Jacket systeem voor bescherming tegen gasbranden op (petro)chemische plants.

Het Jetfire Jacket systeem is een flexibel,  op maat gemaakte oplossing welke getest en gecertificeerd is volgens de internationale standaard ISO 22899-1; ‘Determination of the resistance to Jet Fires of passive fire protection materials’. De configuratie van het brandwerende matras bestaat uit  hoogwaardige isolatiematerialen welke ontwikkeld zijn om extreme temperaturen af te bouwen in minimale materiaaldikte.

Het Jetfire Jacket systeem biedt een jetfire brandbescherming voor leidingwerk tot 150 minuten en voor fire barriers, tanks en equipment geeft het systeem een brandwerendheid tot 175 minuten

Het doek aan de buitenkant van het Jacket systeem is naast de resistentie tegen gasbranden ook resistent tegen weersinvloeden en daardoor geschikt voor buitentoepassingen.

[table id=4 /]

 

[table id=5 /]

FireBarriers en Tanks, ketels en vaten.

Voor de toepassing als firebarrier en rondom tanks, vaten en ketels, is de configuratie van het JetFire Jacket hetzelfde als die van de toepassing rondom leidingwerk. Het enige verschil is dat het jacket zonder overlap geïnstalleerd dient te worden. Het doek is namelijk aan de buitenkant verlengd waardoor de naden worden afgedekt.  Overlap van het matras zelf is daardoor niet nodig.

[table id=6 /]

Process equipment – jetfire brandbescherming op kleppen, flenzen, afsluiters etc.

Voor het brandwerend beschermen van kleppen, flenzen en afsluiters is de Forfyre JetFire Box een geschikte oplossing wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is voor een stevige RVS Box. Wanneer er echter sprake is van beperkte ruimte rondom het te beschermen equipment, dan biedt een flexibele jetfire oplossing een uitkomst. Het JetFire Jacket heeft de ‘edge corner’ fire test succesvol doorstaan, waardoor het ook een bewezen fire protection oplossing is voor process equipment.

[table id=7 /]

 

Intensief getest

Onder toezicht van Lloyds Register zijn er bij DNV GL verschillende testen uitgevoerd op het Jetfire Jacket systeem waarbij een brandwerendheid van maar liefst 150 minuten is behaald. Gedurende deze 150 minuten is de gemiddelde temperatuur van het te beschermen component onder de 400 °C gebleven;

 

60 min 90 min 120 min 150 min
142 °C 222 °C 305 °C 395 °C

 

[inbound_button font_size=”20″ color=”#c8232b” text_color=”#ffffff” icon=”paperclip” url=”http://www.forfyre.com/contact” width=”” target=”_self”]Vraag naar onze product certificaten! [/inbound_button]