Slim isoleren met WDS® en Superwool® Plus producten

Wanneer de binnentemperatuur van een leiding boven de 650 ºC komt, is het niet mogelijk om met een traditionele steenwol te werken – deze zal boven de max. gebruikstemperatuur van 650 ºC zijn structuur en thermische eigenschappen verliezen. Hetzelfde geldt voor de op Aerogel gebasseerde materialen, welke naast een gelimiteerde gebruikstemperatuur ook aanzienlijke stofvorming veroorzaken bij installatie.
Op basis van een theoretische steady-state hitte calculatie, kan gesteld worden dat er voor een leiding met een binnentemperatuur van 700 ºC slechts 1 laag van 50 mm aan Superwool® Plus Blanket (128 kg/m3) nodig is om deze af te bouwen naar 64 ºC. Wanneer er sprake is van beperkte ruimte – bijvoorbeeld wanneer er kabels of overige constructie delen langs de leiding lopen – dan is de toepassing van WDS® te overwegen: een 25mm dik systeem is al voldoende om op eenzelfde coldface temperatuur uit te komen.

WDS® Microporeuse isolatie

De WDS® technologie richt zich op het zo goed mogelijk terugdringen van de drie vormen van warmteoverdracht. Door de moleculaire celstructuur van microporeuse materialen, de gemiddelde Silica deeltjes grootte van slechts 20nm en de toevoeging van infrarood absorberende stoffen is warmteoverdracht door geleiding, convectie en radiatie minimaal. Het materiaal bestaat uit anorganische oxide stoffen en is geheel vrijgesteld van gezondheidsrisico’s (material safety datasheet op aanvraag verkrijgbaar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De toepassing van WDS® producten brengt tal van voordelen met zich mee – zowel op technisch als commercieel vlak – vanwege de volgende eigenschappen:

• Uitzonderlijke thermische prestaties binnen een temperatuur range van -180°C tot 1100°C
• Dunste isolatiemateriaal ter wereld; lambda waarde lager dan stilstaande lucht.
• Reduceert totaal gewicht en creëert extra volume
• Onbrandbaar getest
• Thermisch stabiel op hoge temperaturen
• Energie besparend door optimale thermische afbouw
• Recyclebaar en niet schadelijk voor de menselijke gezondheid

De WDS® range heeft zich bewezen op bovenstaande productvoordelen in diverse markten:

• Lucht –en ruimtevaart
• Automotive
• Passieve brandbeveiliging (marine, petrochemie, offshore)
• Aluminium processing
• Industriële hoogovens
• Staal industrie
• Huishoudelijke apparaten
• Bouw en constructie
• Temperatuur beheersende transportsystemen
• Brandstofcellen productie
• Energie sectoren

WDS® UltraShell, Multiflex en FlexiPipe voor leiding isolatie

Speciaal voor het isoleren van leidingen zijn er 3 verschillende producten ontwikkeld op basis van de WDS® microporeuse mix.

Voor de kleinere diameters is de WDS® UltraShell het meest geschikt vanwege het feit dat dit systeem uit een aantal segmenten bestaat die met een lasercutter uit een dik blok zijn gefreesd. Doordat het fresen computer geautomatiseerd is, sluiten de segmenten naadloos op elkaar aan en is er vrijwel geen sprake van tolerantie. Om de mechanische sterkte van het systeem te verhogen kan de WDS® UltaShell optioneel worden aangeleverd met een flinterdun glasvezel tissue op alle zijden, wat af productie als spray kan worden aangebracht.

Geschikt voor vrijwel elke diameter, en meest eenvoudig te installeren, is de WDS® Multiflex. Dit zijn flexibele “overstitched” matten, waarbij met het microporeuze poeder opgesloten zit in hoge temperatuur bestendige glasvesel pockets. De matten worden onder de naaimachine gestikt waardoor het product zijn flexibele werking krijgt. Omdat de WDS® Multiflex op locatie op maat kan worden gesneden met een simpel stanleymes, is dit product het meest geschikt voor de projecten waarbij er onvoorziene aanpassingen kunnen voorkomen. Ook voor bochtenwerk is de Multiflex goed in te zetten. Aangezien de matten slechts tot 12,5 mm maximale dikte geproduceerd kunnen worden zonder de flexibele werking te verliezen, is het in de meeste gevallen wel nodig om in meerdere lagen te werken.

De WDS® FlexiPipe is een microporeus board wat flexibel is gemaakt door er fijne horizontale groeven in de snijden. Deze “slatted” panelen komen met een standaard versterkte aluminium covering, en kunnen op speciale aanvraag geproduceerd worden voor iedere diameter en type bocht. Afhankelijk van de geweste temperatuur afbouw, kan de WDS® FlexiPipe geproduceerd worden tot een maximale dikte van 30 mm – waardoor een enkele laag vaak voldoende is.

Leiding fireproofen met gecertificeerde systemen

De FireMaster® Marine Plus dekens zijn intensief getest voor het passief beschermen van leidingwerk tot wel 200 minuten in hydrocarbon branden volgens de EN13381-4 standaard. Dit systeem heeft een densiteit van 128 kg/m3 en kan in de benodigde dikte om de leiding worden gewikkeld, en dient in plaats te worden gehouden door op bepaalde afstanden staaldraad toe te passen. Een externe cladding/beplating is aangeraden ter versteviging en het waterproof maken van het totale systeem.

Naast de 200 min hydrocarbon certificering, is ditzelfde systeem ook toepasbaar voor leidingen die tot 60 minuten beschermd moeten worden voor jetfires. Verschillende testen volgens de ISO 22899-1 norm zijn succesvol behaald met FireMaster® Marine Plus rondom de leiding. Een externe cladding/beplating is noodzakelijk om weerstand te bieden tegen de hoge intensiteit jet ontbranding. De FireMaster® Marine Plus is getest rondom 2 types stalen leidingen, om een zo flexibel mogelijke inzetbaarheid te bieden.

A = Stalen cladding/beplating: 316 dikte 0.7 mm of 304 dikte 0.6 mm.
B = RVS clips om spanbanden vast te houden.
C = RVS 8 mm schroeven, om de 100 mm.
D = RVS spandbanden 20 mm breed, om de 200 mm.
E = Staaldraad om de FireMaster deken op zijn plek te houden, minimaal 50 mm van de rand af en om de 300 mm.
F = FireMaster Marine Plus deken 128 kg/m3, minimaal in 2 lagen om te voldoen aan de certificering. De dikte is afhankelijk van verschillende parameters waarover verdere toelichting onderaan deze pagina.
G = Eenzijdig klevend tape voor het tijdelijk bevestigen van de FireMaster Marine Plus deken.
H = Stalen leiding.