Wat is een koolwaterstof brandkromme en in welk opzicht verschilt deze van de cellulose brandkromme ?

De meest gebruikte brandkrommen voor het testen en ontwikkelen van passieve brandwerende materialen binnen de industrie zijn de cellulose en koolwaterstof brandkrommen (ook wel hydrocarbon brandkromme genoemd). De cellulose brandkromme werd al vele jaren gebruikt voordat de koolwaterstofbrandkromme werd geïntroduceerd. De behoefte aan de koolwaterstofcurve ontstond toen duidelijk werd dat de verbrandingssnelheden van materialen zoals plastic, hout, papier, katoen of textiel niet overeenkwamen met de brandsnelheid van verbindingen zoals benzine en chemicaliën, die aanzienlijk hoger is.

Brand- en explosie bestendige materialen en systemen zijn op basis van deze brandcurves onderverdeeld in twee verschillende categorieën brandbeveiliging. Producten die bescherming bieden tegen cellulose branden krijgen de brandklasse “A”, “B” en “F”. Producten geclassificeerd volgens de koolwaterstofbrandcurve krijgen de brandklasse “H” of “J”. De “J” brandklasse is gebaseerd op een specifiek type koolwaterstofbrand, beter bekend als “Jetfires”.


Vlamtemperatuur

De standaardbrandcurve van een cellulosebrand bereikt binnen 5 minuten 500 ° C (932 ° F) en stijgt in de loop van de tijd tot 945 ° C (1733 ° F).  Een koolwaterstofbrand (hydrocrbon / poolfire) is een brand die wordt gevoed door koolwaterstofverbindingen (olie en gas), met een hoge vlamtemperatuur tot 1000 ° C (1832 ° F) die onmiddellijk bereikt wordt na de eerste 5 minuten van de ontsteking. De warmte stijgt kort daarna tot 1100 ° C (2012 ° F).


Brand integriteit

Brandwerendheid is het brandbestendige vermogen van een product om intact te blijven gedurende een bepaalde periode. Voor brandwerende producten voor cellulose branden met classificatie “B” moet de integriteit 30 minuten bedragen, en voor producten met classificatie “A” moet dit 60 minuten zijn. Voor koolwaterstof fireproofing producten is dit anders. “H” -brandproducten moeten een integriteit bieden van 120 minuten.


Isolatie

Het meest toegepaste isolatiemateriaal voor brand- en explosiebeveiligingsproducten is isolatie wol. Traditioneel gezien is dit vaak minerale wol, maar Forfyre biedt al jaren een alternatief type wol gebaseerd op een ander soort vezel met verbeterde thermische eigenschappen en lichter gewicht. In het risico van koolwaterstofbranden, die ernstiger zijn dan die van cellulose, wordt de toepassing van meerdere lagen wol aanbevolen.


Conclusie

Koolwaterstofbranden vormen een verhoogd risico voor mensen en apparatuur ten opzichte van  cellulosebranden. Wanneer u besluit welk product u voor uw project wilt, moet u eerst beslissen welk type brand een bedreiging vormt voor uw constructie en hoelang de brandwerende voorzien isolatie en integriteit moet bieden.

 

Forfyre koolwaterstof fireproofing systemen

Forfyre Jet fireproofing systemen

Forfyre Cellulose fireproofing systemen